Geen categorie

Dartpijl: de onderdelen

Een dartpijl bestaat uit 4 onderdelen: de barrel, de shaft, de punt en de flight. De combinatie van de barrel, shaft en de flight zijn allesbepalend voor je worp, het is dan ook belangrijk om hier bij aanschaf kritisch naar te kijken.

De barrel
De barrel is het onderdeel dat wordt vastgehouden door de darter. De barrel is het zwaarste onderdeel van de dart en is van metaal. Hier worden de punt en de shaft vastgezet. De barrel kan verschillende ‘grips’ hebben, afhankelijk van de smaak van de darter. Zo kun je kiezen voor een gladde grip of juist een grip met veel profiel.

De shaft
De shaft is het gedeelte tussen de flight en de barrel en wordt meestal van kunststof of aluminium gemaakt. Ook de shaft is in verschillende maten en materiaal verkrijgbaar. Het is een redelijk kwetsbaar onderdeel, een kunststof shaft kan afbreken en een metalen shaft kan ombuigen. Omdat de maat van de shaft invloed kan hebben op je worp, kun je het beste eerst met verschillende maten gaan experimenteren.

De punt
De punt van een dart is van metaal en wordt in de barrel geklemd. Als de metalen punt bot is geworden, kun je deze slijpen met een slijpsteentje. Doe dit echter niet te vaak en vervang de punt na veelvuldig slijpen. Er bestaan overigens ook darts waarbij de punt heel makkelijk kan worden gewisseld, dit zijn vaak plastic punten die worden gebruikt voor elektronische dartborden.

De flight
De flight is een belangrijk onderdeel van de dartpijl. Dankzij de flight vliegt de dart stabiel in de lucht en komt hij goed in het dartbord terecht. Flights zijn in verschillende soorten, maten en kleuren beschikbaar. De flight is het meest kwetsbare onderdeel van de dartpijl en moet regelmatig vervangen worden. Net als bij de shaft is het ook bij de flight belangrijk om eerst te gaan experimenteren.